עסקאות נדל"ן הן עסקאות ייחודיות ויוצאות דופן ביחס לעסקאות בתחומים אחרים. הייחודיות שלהן נובעות מהסכומים הכרוכים בעסקאות אלו ומהעובדה שמדובר בעסקה לטווח ארוך ולא לזמן קצר. מי שרוכש נכס, בדרך כלל, מתכוון להחזיק בו במשך שנים ארוכות עד שיחליט לנהוג אחרת. לכן, כשניגשים לבצע עסקת נדלן, צריך לשים לב היטב ליסודות שלה, בשביל לוודא שהיא אכן טובה ומשתלמת.
למה חשוב להשקיע בעסקת נדל"ן?
לפני שנכנסים לשאלה, מה הם היסודות לעסקת נדל"ן טובה צריך לשאול, מדוע חשוב להשקיע זמן ומחשבה בעסקה כזו ולא למהר ולבצע אותה. יש לכך 3 סיבות עיקריות:
1.עסקת נדל"ן, כאמור, עשויה מסכומים עצומים של מאות אלפי שקלים ומעבר לכך. אף אחד לא רוצה להשקיע סכום כזה, מבלי לבדוק במה הוא משקיע והאם זה משתלם מבחינה כלכלית ומבחינות אחרות.
2.עסקת נדל"ן, בפרט אם היא מיועדת לרכישת נכס להשקעה, יכולה להוות מקור הכנסה אידיאלי. ניתן להשקיע בנכס, להשכיר אותו ובעזרת דמי שכירות להחזיר את ההשקעה ולייצר בעתיד רווח. אם מבצעים עסקה טובה, אפשר לייצר רווחים משמעותיים מהנכס לאורך שנים.
3.עסקת נדל"ן טובה מונעת הוצאות מיותרות, בהווה ובעתיד. למשל, בכל מה שכרוך בשיפוצים ותיקונים של הנכס. כך אפשר ליהנות מהנכס בצורה אופטימאלית.
6 יסודות שיעזרו לנו לזהות עסקת נדל"ן טובה
יסוד ראשון – יש לבחון איפה הנכס ממוקם. למיקום יש חשיבות רבה, הן מבחינת עלויות הנכס ומגמת המחירים בטווח הרחוק והן מבחינת התייחסות להיבטים של היצע וביקוש, על פי איכות המקום ופוטנציאל הפיתוח בו.
יסוד שני – יש לבחון את איכות הנכס. באופן טבעי, יש הבדל בין נכסים שונים וישנם דברים מסוימים שצריך להתייחס אליהם בשביל להחליט האם מדובר בנכס איכותי ומשתלם להשקעה. גודל הנכס, כמות החדרים, תכנון, עיצוב, מצב הנכס ועוד.
יסוד שלישי – יש לבחון את מצב הנכס מבחינה משפטית. המצב האידיאלי הוא שבעל הנכס מוכר אותו, ישירות או דרך גורם חיצוני, למשל נסיה נדל"ן. מצבים פחות אידיאליים הם, אם הנכס נמצא בבעלותם של מספר אנשים וצריך לקבל את הסכמת כל הבעלים למכירתו או אם הנכס נמצא תחת סכסוך משפחתי או אחר.
יסוד רביעי – חשוב לבחון את עלויות הנכס והתשואה האפשרית עליו במידה ומחליטים להשכיר אותו. במידה ומעוניינים לרכוש את הנכס לצורך מגורים, יש לבחון איזו השקעה נדרש לבצע בו על מנת לדעת מה הסכום שצריך להשקיע בו, מעבר לעלות הבסיסית. יש לכך בחשבון גם עלויות נלוות לעסקה ולהשקעה.
יסוד חמישי – יש לבחון את לוח הזמנים של העסקה. תוך כמה זמן אפשר לבצע את העסקה, כמה זמן ייקח עד שמקבלים את הנכס. בהנחה ויש חשיבות ללוח זמנים.
יסוד שישי – חשוב לבדוק מה הפוטנציאל של הנכס במידה ורוצים להתגורר בו או להשכיר אותו בעתיד.