הקדם תרופה למכה: כיצד תוכל למזער את הסיכוי שתפרוץ שריפה בביתך?

שריפות שמתרחשות בבתי מגורים הן בדרך כלל תוצאה של הזנחה או מחדל, ותוצאותיהן עלולות להיות איומות.  שריפות משפיעות לרעה על איכות האוויר על ידי פליטת חומרים מזהמים, עלולות לייצר נזק רב לרכוש, לבית ולתכולתו, וחלילה אף לגבות מחיר בחיי אדם. כיצד ניתן להימנע מהן ולהקטין ככל האפשר את האיום בשריפה בבית?

 

הצתה, בעירה, התלקחות – שלבי השריפה

שריפה ביתית מתחילה בהצתה, זה השלב בו מקור חום וחומר דליק מייצרים אש לא מתוכננת ולא מפוקחת. השלב הבא הוא שלב הבעירה ובו האש מתפשטת באמצעות צריכה של חפצים דליקים, בשלב השלישי, התפתחות האש מתגברת וזהו השלב, שמכונה התלקחות, בו בדרך כלל מתחיל להיווצר נזק משמעותי, לרכוש, למבנים וגם לבני אדם.

כאשר בוחנים את שלבי השריפה, אין ספק שהזמן האידיאלי לעצור אותה הוא לפני ההצתה, כלומר למנוע מראש את האפשרות שתתקיים הצתה, לאחר מכן, ניתן לעצור את השריפה, אבל צריך להתכונן לכך מראש, גם באמצעות ידע, אימון והכנה למצב כזה וגם על ידי הצטיידות בנדרש לכך. שבירת אש

מניעה

כאמור, מניעה היא ההגנה הטובה ביותר. רבות מהשריפות הביתיות מוצתות כתוצאה משימוש לקוי או תקלה במכשירי חימום או במכשירים שונים לבישול – האש החשופה או החום הרב, עלולים להיות מקור לשריפה. אליהם מצטרפים גם מקורות נוספים כמו פגם במערכת החשמל או על ידי עישון או שימוש לא מפוקח בנרות או במבערים.

מניעה של הסיכוי לשריפה דורשת גם שינוי התנהגותי, למשל לעשן רק במקום שמיועד לכך ולא בסמוך לרהיטים או במיטה, להקפיד על תחזוקה של מכשירי הבישול, החימום וכל המכשירים החשמליים, להכין את בני המשפחה למקרה חירום של שריפה וכן, התקנה של מערכות גילוי וכיבוי אש כמו של חברת מנע אש בע"מ.

 

גילוי וכיבוי

על פי החוק בישראל, אין חובה להתקין גלאי עשן בתוך דירות אבל ישנה חובה לשמור מטף כיבוי במקום נגיש. הדבר אמור בעיקר לגבי בעלי בתים פרטיים, שכן בתי מגורים משותפים, מצוידים על פי החוק במטפים תקניים, נגישים וכן בציוד נוסף לכיבוי אש.

בנוסף, ישנם גלאים ומערכות לכיבוי אש שמתאימות לדירות מגורים: גלאי עשן, שפועלים כימית על ידי זיהוי חלקיקים או ויזואלית, על ידי זיהוי שינויים באור, מתאימים בהחלט לדירות מגורים והם מתפקדים גם כמערכת התרעה שמודיעה לגורמי ההצלה על השריפה ומסמנת לנוכחים אודות מצב החירום. מי שמעוניין להוסיף גם אמצעי כיבוי למערכת הפנים ביתית שלו יכול לבחור בין ספרינקלרים של מים לכאלה שמשחררים אבקה או קצף לחניקת האש.

 

לסיכום

הקפדה על פעילות בטוחה ומפוקחת של גורמי סיכון ודאגה לנגישות של חומרים ואמצעים לכיבוי שריפות תוכל לעזור לכם מאוד במקרה של שריפה, מערכות גילוי וכיבוי אש יעזרו למזעור נוסף של הסיכון לשריפה.

שבירת אש

נווטו במאמר לפי נושאים