איך תומכים בבור חפירה בתהליך הבנייה

בורות חפירה הם מרכיב חיוני בפרויקטים רבים של בנייה, בין אם זה לבניית יסודות, שירותים תת קרקעיים או יצירת מרתפים. עם זאת, חפירת בור כרוכה בסיכונים משמעותיים, כולל מערות פוטנציאליות או קריסות. כדי להבטיח את הבטיחות והיציבות של בור החפירה, יש להשתמש בטכניקות תמיכה ותחזוקה מתאימות. במאמר זה, נבדוק כיצד לתמוך בבור חפירה בתהליך הבנייה, ונדון בשיטות ובשיקולים שונים להבטחת סביבת עבודה מאובטחת.

 

הבן את תנאי הקרקע

לפני תחילת כל עבודת חפירה, חשוב לבצע ניתוח מעמיק של תנאי הקרקע באתר. לסוגי קרקע שונים מאפיינים משתנים, לרבות יציבותם ויכולתם לעמוד בלחצי חפירה. הבנת תנאי הקרקע תקבע את שיטות התמיכה והחיזוק המתאימות הנדרשות. בדיקות קרקע והתייעצות עם מהנדסים גיאוטכניים יכולים לספק תובנות חשובות לגבי תכונות הקרקע ולעזור לקבוע את מערכת התמיכה המתאימה ביותר לחפירה. הבן את תנאי הקרקע

שיפוע וכיפוף

שיפוע וספסלים הן שיטות נפוצות המשמשות לתמיכה בבורות חפירה. שיפוע כרוך בחפירת הבור בזווית, כאשר מידת השיפוע נקבעת לפי תנאי הקרקע. ככל שהמדרון תלול יותר, כך הקירות שנחפרו נעשים יציבים יותר. עם זאת, שיפוע דורש יותר מקום ולא תמיד אפשרי בשטחים סגורים. חפירת ספסל כוללת יצירת סדרה של מדרגות אופקיות או מדפים בתוך בור החפירה כדי למנוע מהקירות האנכיים להתמוטט. רוחב ועומק הספסלים יהיו תלויים בתנאי הקרקע ובעומק החפירה.

 

מערכות Shoring

Shoring היא שיטה מתקדמת יותר לתמיכה בבורות חפירה, במיוחד כאשר שיפוע וספסלים אינם אפשרויות ברות קיימא. מערכות חיזוק כוללות שימוש במבנים זמניים כדי לספק תמיכה רוחבית ולמנוע קריסת קירות בור החפירה. ישנם מספר סוגים של מערכות חיזוק זמינות, כולל:

– חיזוק עץ: חיזוק עץ משתמש באיברי עץ אנכיים ואופקיים כדי לתמוך בבור החפירה. לוחות העץ מונחים על הקירות ומאובטחים בפלטה כדי לספק יציבות. חיזוק עצים הוא אופציה חסכונית לחפירות רדודות עם תנאי קרקע יציבים יחסית.

– חיזוק הידראולי: חיזוק הידראולי כולל שימוש בגלילים הידראוליים ולוחות אלומיניום או פלדה לתמיכה בבור החפירה. הצילינדרים ההידראוליים מפעילים לחץ על קירות החפירה, ומספקים תמיכה רוחבית. חיזוק הידראולי הוא אפשרות רב-תכליתית הניתנת להתאמה בקלות כדי להתאים לממדי חפירה שונים.

– כלונסאות חיילים: מערכות כלונסאות חיילים מורכבות מקורות פלדה אנכיות (כלונסאות חיילים) המותקנות לאורך היקף בור החפירה. לאחר מכן ממלאים את הרווחים בין ערימות החיילים בקרשים עץ אופקיים (פיגור). שיטה זו מספקת תמיכה חזקה ומתאימה לחפירות עמוקות יותר.

– כלונסאות: כלונסאות כרוכה בהנעת יריעות פלדה או ויניל משתלבות לתוך הקרקע כדי ליצור מחסום רציף סביב בור החפירה. כלונסאות היריעות מספקות גם תמיכה לרוחב וגם מונעות חלחול מי תהום. ערימת יריעות משמשת בדרך כלל באזורים עם בעיות בגובה המים או כאשר מדובר בקרקעות מלוכדות.

 

עיגון וחיזוק

במקרים מסוימים, ייתכן שתידרש תמיכה נוספת לייצוב בור החפירה. ניתן להשתמש בטכניקות עיגון וחיזוק של דיפון חפירה על מנת  לשפר את היציבות של מערכות החיזוק. עיגון כולל התקנת כבלי פלדה או מוטות לתוך הקרקע מאחורי מערכת החיזוק ואבטחתם באמצעות עוגנים או מתים. כך נוצר כוח נגד המסייע בעמידה בלחצים הרוחביים המופעלים על קירות החפירה. מערכות חיזוק, לעומת זאת, משתמשות בקורות אלכסוניות או אופקיות המחוברות למערכת החיזוק כדי לספק תמיכה נוספת כנגד פוטנציאל תנועה או קריסה. דק חפירה

ניטור ותחזוקה

לאחר שבור החפירה נתמך והעבודה מתבצעת, חיוני לנטר באופן רציף את יציבות מערכות החיזוק. יש לערוך בדיקות סדירות כדי לזהות סימני תנועה, חלחול יתר של מי תהום או הידרדרות התנאים. יש לטפל מיידית בכל תחזוקה או התאמות נדרשות למערכות התמיכה כדי להבטיח את הבטיחות השוטפת של בור החפירה.

 

סיכום

על ידי הקפדה על טכניקות תמיכה נאותות בחפירה, אנשי מקצוע בתחום הבנייה יכולים ליצור סביבת עבודה בטוחה ולהפחית את הסיכונים הכרוכים בעבודות חפירה. חשוב להתייעץ עם מהנדסים ואנשי מקצוע מנוסים בהנדסה גיאוטכנית ובטיחות חפירה כדי לוודא ששיטות התמיכה שנבחרו מתאימות לדרישות הפרויקט הספציפיות.

תמיכה בבור חפירה מצריכה הבנה מעמיקה של תנאי הקרקע, תכנון קפדני והטמעת מערכות תמיכה מתאימות. בין אם באמצעות שיפוע, ספסלים, מערכות חוג או שילוב של שיטות, המטרה היא לשמור על יציבות קירות החפירה ולהבטיח את בטיחות העובדים. על ידי מתן עדיפות לתמיכה בחפירה ומעקב אחר שיטות עבודה מומלצות בתעשייה, פרויקטי בנייה יכולים להתקדם בצורה חלקה ובטוחה, ולהפחית את הפוטנציאל לתאונות ועיכובים. בור חפירה בתהליך הבנייה

נווטו במאמר לפי נושאים