יציקת משטחי בטון

לא צריך להיות מומחה מהשורה הראשונה לתחום הבנייה כדי להכיר את החשיבות של משטחי בטון. יכול מאד בהמשך לכך שהבנתם כבר שיציקה של משטחי בטון היא חלק בלתי נפרד בתהליך, גם אם לא הפעולה היחידה שיש לבצע.

יציקת משטחי בטון היא שלב קריטי שצריך להתבצע על פי הספר, כשיציקה נכונה תיצור משטח אחיד, אסתטי וחשוב לא פחות – משטח שיישמר היטב לאורך זמן.

 

השלבים ביציקת משטחי בטון

כדי שיציקת משטחי בטון תתבצע על פי הספר, נדרש להפקיד על מספר שלבים חשובים. הראשון שבהם הוא ארגון של השטח לקראת היציקה, שכולל צעדים דוגמת ניקיון וחישוף של השטח המיועד, גידור או שילוט מתאים (כי מן הסתם לא רוצים שאנשים ייכנסו לאזור במהלך העבודה), סימון גבולות המגרש וכן נתונים כלליים לגביו העבודה, סימון מתווה המבנה שעתיד להיות מוקם וכן הלאה.

את היציקה צריך לבצע על פי הנתונים של האזור המיועד, למשל בכל הנוגע למידות או למפלס הרצפה, לתשתיות הקיימות בו וכן הלאה. ואגב, התכנון צריך לכלול בתוכו החלטה גם על המועד של ביצוע היציקה, שמטבע הדברים אסור שתיעשה בשטחים חיצוניים ביום גשום.

היציקה עצמה נעשית באמצעות כלים ייעודים לצורך זה, שנדרש להתאים להיקף היציקה ולתנאי השטח: מערבל בטון, משאבת בטון, משפך ליציקה וכן הלאה. היציקה עצמה לא אמורה להימשך יותר מדי, אבל חשוב לשים לב שהגורם המבצע מקפיד על מספר דברים ביחס אליה: למשל הרטבה של הבלוקים ושל שטח היציקה, שימוש בויברטור כדי להעלות את דרגת הצפיפות של הבטון ועוד.

חלק מרכזי שנעשה לאחר היציקה הוא החלקה של המשטח באמצעות הליקופטר, מה שעשוי להתבצע במקביל לצביעה או לציפוי שלו. בשלבים האלה חשוב לוודא שהמשטח שנוצר הוא אחיד ואסתטי, הן מבחינת המראה שלו והן מבחינת הגובה (פילוס הוא חלק בלתי נפרד מהתהליך).

 

לבד, או עם מומחים?

אם תשוטטו באינטרנט, תוכלו למצוא מדריכים שונים שמראים כיצד ניתן לבצע יציקת משטחי בטון באופן עצמי. אבל האם כדאי באמת לנסות את זה לבד? ובכן, התשובה לשאלה הזו ממש לא פשוטה. אין צל של ספק שהיציקה אינה רק פעולה "בסיסית", אלא כזו שצריכה להתבצע לאחר תכנון מוקפד מאד. בנוסף לכך, נדרש לבצע פעמים רבות לאחר מכן פעולות שונות שנועדו לספק הגנה לבטון, ליצור מראה אחיד שלו וכן הלאה: החלקת בטון, הוספת ציפוי אפוקסי וכן הלאה.

תנאים אלה מסבירים מדוע ההחלטה כן להיעזר בחברות שונות להשלמת התהליך היא מועילה בהחלט. בנוסף לכך, היא גם תמנע מטעויות שונות להתבצע לאורך התהליך, מה שעלול לפגוע ביעילות העבודה. עובדה אחרת היא שיציקת בטון מצריכה ציוד ייעודי, כפי שראינו מעלה, שלא אמור להימצא אצל האדם הפרטי.

העלויות על רכישת או השכרת הציוד הזה עלולות לייקר את המשוואה כאשר מבצעים את היציקה לבד, ולהפוך את התהליך כולו לכדאי הרבה פחות. סביר להניח שיציקה עצמאית תהיה יותר זולה מאשר בעזרת מומחים, אבל ממש לא בטוח שהפער יהיה גדול מספיק כדי להצדיק את ההתפשרות הצפויה ברמת העבודה ובאיכות.

ביציקות בטון יש לא מעט דברים שעלולים להשתבש לאורך הדרך, כך שגישת ה"יהיה בסדר" אינה במקום. חשוב לבחור אך ורק חברות שבטוחים במקצועיות שלהן בכל מאת האחוזים, כשפעמים רבות הן יהיו החברות המנוסות יותר. כדי למנוע מאמצים, לחסוך בזמן וגם בכספים, מומלץ לפנות לחברה שמבצעת את כל שלבי התהליך: החל מהתכנון הראשוני, דרך היציקה ועד פעולות משלימות דוגמת החלקת בטון או הוספת ציפוי למשטח.

יציקת משטחי בטון

נווטו במאמר לפי נושאים