סוגי בטון

בטון הוא חומר מוכר בכל בית בישראל. משתמשים בו לאינספור שימושים, החל בבניה וכלה ביצירה. הוא חומר עמיד וקשה במיוחד ואם אתם מתכננים להשתמש בבטון בקרוב, כדאי שתכירו את החומר, את הסוגים השונים של בטון ואת השימושים המתאימים לכל אחד מהם.

 

מה זה בטון?

בטון הוא חומר אפור הנוצר מתערובת של חצץ, מים, חול וצמנט – צמנט הוא החומר המדביק את התערובת והופך אותה לדבק חזק ועמיד.

התערובת בתחילה היא נוזלית וסמיכה ולאחר מספר שעות, בהתאם לתנאי מזג האויר ולמידת הלחות בתערובת – היא מתקשה והופכת לחומר דמוי אבן, חזק מאוד.

כאשר התערובת עדיין לחה, ניתן ליצוק אותה לתבניות בצורות שונות, או אל תוך המשטח המתאים לתהליך הבנייה. לאחר היציקה מחליקים את התערובת ומניחים לה להתקשות, עד שהיא הופכת למשטח בטון חזק, עמיד ובלתי גמיש.

ניתן להוסיף לתערובת הבטון חומרים כמו חימר, או אדמה, המשנים מעט את תכונותיו ומעניקים לו צבע ואופי שונה וחם.

 

ההיסטוריה של הבטון

בימים עברו, עמים מפותחים עשו שימושים שונים בבטון, כאשר ערבבו סיד וגבס, או השתמשו בחרס במקום במלט. התערובת המוכרת לנו כבטון בימינו, הומצאה במאה ה-18 על ידי מהנדס בריטי, שערבב מלט עם פירורים של לבנים ישנות ויצר כך את החומר העמיד, המשמש אותנו עד היום.

כיום יצרני הבטון משתדלים לעשות שימוש בחומרים בשימוש חוזר, כדי להימנע ככל האפשר מגרימת נזקים לסביבה.

 

שימושים שונים לבטון

כאמור, בטון משמש בעיקר לבניה. בין אם מדובר בבנייה תעשייתית, ציבורית, מסחרית, או פרטית, בטון מעניק לכל מבנה יציבות, חוזק ועמידות, שהופכים אותו למבנה אמין ובטוח.

בתוך המבנה ניתן להשתמש בבטון ליציקת היסודות, ליצירת רצפה, או קירות, משטחים, תקרות, גגות, שבילים ועוד.

בימינו התרחב השימוש בבטון ואפשר למצוא לא מעט יוצרים המשתמשים בבטון ליצירת אלמנטים דקורטיביים ומעצבים המשתמשים בבטון כאלמנט עיצובי, המעניק מראה תעשייתי ואורבני לחלל המעוצב.

 

סוגי בטון והשימושים שלהם

ישנם כמה סוגי בטון המתאימים לשימושים שונים:

  • בטון מוכן – תערובת יבשה בסיסית של בטון, אותה ניתן לרכוש בשקים. התערובת מתאימה בעיקר למקרים שבהם דרושה כמות קטנה של בטון, אותו מכינים לשימוש באתר העבודה.
  • בטון מזוין – תערובת בטון חזקה, אליה מכניסים מוטות ברזל, או רשתות פלדה, שהופכות את המשטח כולו לחזק ועמיד הרבה יותר מבטון רגיל. העמידות הגבוהה שמוסיפה הפלדה לבטון מאפשרת לו לשאת משקלים כבדים ולעמוד בלחצים גדולים ולכן משמשת בעיקר בעת בניית יסודות לבניינים.
  • בטון דקורטיבי – בסוג זה של בטון משתמשים מעצבים ויוצרים, על ידי הטבעה של בטון בתבניות מעוצבות לפי הצורך. אל התערובת אפשר להוסיף צבעים שונים ולייצר באמצעותה קירות דקורטיביים, רצפות בטון מעוצבות, דמוי עץ, בסגנון כפרי ועוד. שימוש בבטון דקורטיבי מתאים במיוחד לשיפוץ בתים, בזכות הגמישות של החומר וקלות השימוש בו. אפשר ליצוק אותו לחלל הזקוק לחיזוק, או לשיפוץ ולעצב אותו לפי הצורך.
  • בטון מעביר אור – פיתוח חדש יחסית בתחום, המאפשר חיפוי קירות, דרכו יכול לחדור מעט אור. הדבר מתאפשר מפני שמוסיפים לתערובת הבטון מיליוני סיבים אופטיים, , אותם אפשר לרווח או לצופף, כדי ליצור את מידת השקיפות הרצויה.בטון מסוג זה משמש ליצירות אמנות, לפריטי עיצוב כמו מנורות ואף לבניית קירות ורצפות.
  • בטון דרוך – משמש בטכנולוגית בניה המיועדת למבנים מורכבים, כמו גשרים, או תקרות המשמשות לנשיאת משקלים כבדים במיוחד, כמו למשל בחניון רב קומות. שימוש בבטון דרוך מאפשר יצירת משטחים גדולים במיוחד, מעבר ליכולותיו של בטון מזוין.
  • בד בטון – טכניקה העושה שימוש בבד ספוג מלט,  מאפשר בניה ללא שימוש בציוד מכני לערבוב בטון. השימוש בו מתאפשר לאחר הוספת מים לבד המוכן והוא מתאים לשימוש בבניה, עמיד בפני מים ואש, גמיש וחזק ומתקשה באופן מלא לאחר 24 שעות.
  • בטונייר – במקום חצץ, מוסיפים לתערובת הבטון חתיכות נייר, המייצרות חומר קל, נוח לשימוש ושינוע, זול, מבודד תרמי איכותי, מנגד, זהו חומר בלתי גמיש והרבה פחות עמיד מבטון רגיל.

 

מה הקשר בין בטון לבניה טרומית?

בניה טרומית היא דרך נוחה וזולה לשימוש בבטון לצורך בניה –

במקום לצקת בטון באתר הבניה וליצור ממנו קירות, רצפה, תקרה וכן הלאה – מקבלים לוחות בטון מוכנים, מיובשים, שלמים ומותאמים לחלקי הבניין השונים.

בניה טרומית בבטון מאפשרת לבנאים להימנע מסכנת הסדקים העלולים להיווצר בבטון בתהליך הייבוש שלו, לחסוך זמן עבודה ופעולות מורכבות ואיטיות, כמו השקיית הבטון במים, כדי לוודא שהוא מתייבש באופן אחיד וללא סדקים.

לצד היתרונות הרבים בבניה טרומית עם בטון, החיסרון העיקרי הוא היעדר הגמישות, איתו מנסים להתמודד מפעלי הייצור של משטחים בטון טרומיים, על ידי ייצור חלקי בטון קטנים ועדינים יותר, שיקלו על האדריכלים בתכנון ועיצוב המבנים.

 

לסיכום

סוגים שונים של בטון, לצד שיטות שונות להכנה וייבוש של משטחי בטון לבניה, משמשים היטב את תחום הבניה בעולם ומאפשרים יצירה של מבנים עמידים וחזקים.

בכות הגיוון הקיים כיום בסוגי הבטון ובשיטות העיבוד השונות של החומר, יכולים כיום אדריכלים, אמנים ויוצרים להשתמש בבטון לצרכים דקורטיביים ולא רק לצרכי בניה. 

כך הפך הבטון מחומר המשמש באופן כמעט בלעדי לבנייה בלבד, לחומר גמיש ואיכותי המשמש גם ליצירה ולאמנות. 

נווטו במאמר לפי נושאים